Köp valpar

valpar från uppfödare

uppfödare med hundvalpar

 

Vi heter numera KENNELKATALOGEN

Besök vårt nya forum for hundintresserade!
[Hvalpe til salg i Danmark][Valpe selges i Norge][Valpar Island][Svenska Valpar till salu][Suomi] [Hunde, Welpen, Züchter]

Att välja ras

Välj inte ras enbart efter utssende. I Sverige finns nästan 3oo olika hundraser och varianter registrerade och alla har varierande egenskaper. Allmänt kan man säga att jakt- och brukshundar kräver lite mer av ägaren i fråga om uppfostran och motion. När du fastnat för en ras, läs så mycket du kan om den och vänd dig gärna till en rasklubb med frågor. De kan även ha valphänvisning till seriösa uppfödare. Ett alternativ är att köpa hund från Djurens Vänner, de kan också ha valpar.

Har du tid?

Att ha hund kräver mycket tid. Innan valpen känner sig trygg i sitt nya hem och blivit succesivt tränad på att vara själv ska den inte lämnas ensam. Som vuxen bör den aldrig vara ensam i mer än 4-5 timmar. Hundar är flockdjur och känner sig otrygga när flockledaren (du) lämnar dem.
Hundar behöver motion för att må bra. Många "problemhundar" bättrar sig betydligt bara de får vara ute och springa av sig ordentligt. Olika raser behöver olika mycket motion men som tumregel kan man säga allra minst en timmes promenad om dagen plus kissrundor. Till detta läggs mental träning (tex spår och lydnad) något pass i veckan.

Pris

En renrasig hund kostar från ca 8000kr och uppåt.

Vaccinationer

Innan du får hem valpen ska den ha avmaskats minst två gånger. SKK rekommenderar att alla valpar vaccineras mot parvo, valpsjuka och smittsam leverinflammation (HCC). Parvovirusvaccin bör ges vid 8 veckor, 12 veckor och därefter en gång om året. Mot valpsjuka och HCC ges ett så kallat dubbelvaccin då valpen är 12 veckor. Omvaccinering sker vid ett års ålder och sedan vart fjärde år med dubbelvaccin.

Uppfödarens ansvar

Köp aldrig hund från oseriösa människor! Hundsmuggling är ett problem i Sverige idag och innebär ett fruktansvärt lidande för många hundar. Dessutom är dessa hundar inte vaccinerade och kan både vara sjuka och smitta andra hundar. När du ska titta på en valp ska du träffa tiken som är dess mor i hemmiljön. Låt inte säljaren leverera valpen till dig. Valpen ska vara minst åtta veckor när du får hem den, tar man den från mamman tidigare riskerar man beteendestörningar. Detta är vad du ska kräva av säljaren:
 • 1) Ett registreringsbevis, som är hundens identitetshandling.
 • 2) Ett veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än en vecka.
 • 3) Ett köpeavtal, underskrivet av båda parter.
 • 4) Valpen ska levereras ID-märkt.

  Första dygnet

  Tänk dig in i valpens situation, allt är nytt, mamman och syskonen borta och den är omgiven av främmande människor. Ta det lugnt och lämna valpen ifred att utforska sin nya miljö. Ställ fram mat och vatten och lägg ut tidningar den kan kissa och bajsa på. Det är bra om du fått med dig en liten filt eller liknande från uppfödaren som har en trygg lukt för valpen.

  Utfodring

  Följ uppfödarens instruktioner. Valpen bör få samma mat när du får hem den som den fått tidigare. Får valpen mat på regelbundna tider är det lättare att få den rumsren då även avföringen blir regelbunden.

  Försäkring

  En olycka händer lätt och veterinärkostnaderna kan bli mycket höga. Därför är det bra att ha en försäkring.

  Kurser

  Har du inte haft hund tidigare är det bra att gå en valpkurs. Där får du lära dig att kommunicera med din hund och hunden lär sig att umgås med andra hundar.